ایسنا/خراسان رضوی کتاب ابزاری برای آشنایی با ناشناختههاست. آزادی فلسطین نیز دغدغه همیشگی ماست که هر سال در روز قدس صحبتهای زیادی از آن میشود. بنابراین مطالعه کتابهایی که ما را با این مسئله و این سرزمین آشنا کند علاوه بر کسب اطلاعات لذتبخش خواهد بود.
به مناسبت روز قدس، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با همکاری شهرداری مشهد پوستر برخی از کتابهایی که در رابطه با فلسطین نوشته شده را بر روی سازههای تبلیغاتی شهری نصب کردهاند. ما نیز قصد داریم که در این مطلب به معرفی آن کتابها بپردازیم.
«فلسطین از منظر آیتالله خامنهای»
«فلسطین از منظر آیتالله خامنهای» کتابی که سعید صلحمیرزایی از میان بیانات مقام معظم رهبری آن را گردآوری کرده و در انتشارات انقلاب اسلامی به چاپ رسیده، کتابی است که از منظر آیتالله خامنهای به فلسطین نگاه کرده است. در ابتدای این کتاب مقدمهای از علیاکبر ولایتی پیرامون فلسطین و نقش و جایگاهش در امت اسلامی آمده است و در مطالب کتاب به موضوعاتی چون آینده فلسطین، راههای حل مسئله فلسطین و شبهات مربوط به فلسطین در کلام و نگاه رهبر معظم انقلاب پرداخته است.
این کتاب شامل بیانات آیتالله سیدعلی خامنهای در دومین برگزاری روز قدس انقلاب اسلامی مصادف با ۱۳۵۹.۰۵.۱۷ است و در ۸ بخش «کلیات»، «شکستها و پیروزیها»، «مسئولیتها»، «جنایات»، «راهحلها»، «قهرمانان» «روشنگری»، «آینده روشن» به بیان دیدگاه رهبر در مسئله فلسطین پرداخته است.
گوشهای از بیانات ایشان در کتاب فلسطین به شرح زیر است:
«ما یقین داریم با ادامهی مبارزات مردم فلسطین و حمایت جهان اسلام، فلسطین به فضل الهی آزاد میشود و بیتالمقدس و مسجدالاقصی و سایر نقاط آن سرزمین اسلامی به آغوش جهان اسلام بازمیگردد؛ ان شاءالله. والله غالب علی امره.»
سخنرانی مقام معظم رهبری در مراسم گشایش کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضه فلسطین در تاریخ ۱۳۸۰.۰۳.۰۴ بخش دیگری از این کتاب است:
«در سپتامبر ۲۰۰۱ برجهای دوقلوی نیویورک به طور مشکوکی مورد حملهٔ یک هواپیمای مسافربری قرار گرفت و نکتهٔ تأمّل برانگیز این بود که کلّیهٔ ساکنین یهودی برجها قبلاً آنجا را ترک کرده بودند! بلافاصله فرمان حمله و اشغال افغانستان صادر شد و بوشِ دوم به دلیل خاصی که داشت پشت پردهٔ طرح مشترک صلیبیان و صهیونیستها را آشکار و علناً اعلام آغاز «جنگ صلیبی» کرد. آخر او از معتقدین شاخهای از کلیسای پروتستان به نام «اُ اَنجلیستها» میباشد که دست ساخته و تحت فرمان صهیونیسم است.
در سال ۲۰۰۳ پس از قریب دوازده سال زمینهسازی، مرحلهٔ دوم حمله به عراق را فرمان داد و کار نیمه تمام پدرش را تکمیل و عراق را اشغال کرد و بنا داشتند برای عراق فرمانداری بگذارند که برای آمریکا در آن کشور همان مأموریتی را انجام دهد که «لرد کرزن» به عنوان نایبالسلطنهٔ انگلیس در هند انجام میداد و این شخص را معلوم کردند و او همان آقای «برمر» بود. تأسیس پایگاه آمریکا در آذربایجان، قرقیزستان و افغانستان و تأسیس مرکزیت ناوگان پنجم در بحرین و انعقاد قرارداد هستهای با هند و اشغال عملی و اعلام نشدهٔ پاکستان، حمایت از تجزیهطلبان سودانی و درگیر کردن ناتو به حسب اقتضا در این اشغالگریها نشان از عملیاتی شدن همان تصمیم اتخاذ شده برای اشغال نظامی- سیاسی جهان اسلام و سرکوب هر حرکت ضدغربی و نجات صهیونیسم از انتفاضهٔ فلسطین و محاصرهٔ جمهوری اسلامی بود. تمام این اتفاقات یعنی از آغاز فروپاشی شوروی تا تحولات فوقالاشاره، در زمان رهبری حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رخ داد.»
«کاپوچینو در رامالله»
کتاب «کاپوچینو در رامالله» به قلم سعاد امیری و ترجمه لیلا حسینی توسط نشر روایت فتح منتشر شده است. این کتاب شامل یادداشتهای کوتاه نویسنده در سالهای ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۴ میلادی در شهر رامالله است. موضوع کتاب داستان زندگی زنی فلسطینی است که تصمیم میگیرد به وطنش برگردد و مدتی در آنجا بماند که این سفر کوتاه تبدیل به اقامت همیشگی او در فلسطین میشود.
رویدادهای روایت شده در این کتاب بر اساس توالی تاریخی نیست و این کتاب برشی است از زندگی نویسنده آن.
«کاپوچینو در راه الله»، «ولخرجی به خاطر موشکهای اسکاد صدام»، «حماسه هفت ساله هویت من»، «ماسک ضد گاز» و «رام الله در حکومت نظامی» تعدادی از یادداشتهای این کتاب است و زبان صریح نویسنده در بیان وقایع جذابیت خاصی به این اثر بخشیده است. در بخشی از کتاب چنین آمده است: «یادداشتهای روزانهام که مربوط به سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۴ است با سفری که از مادرم جدا شدم آغاز شد؛ سفر از امان، شهری که در آن بزرگ شدم و بیشتر زندگیام را در آن جا گذرانده بودم، به رامالله، شهری که در اشغال اسرائیل بود. این سفر که قرار بود فقط شش ماه طول بکشد، به سفری برای همه عمر تبدیل شد. در رام الله زندگی کردم، کار کردم، عاشق شدم، ازدواج کردم و صاحب یک مادر شوهر شدم.»
در بخشی دیگری از این کتاب نیز آمده است: «بدجوری عاشق شده بودم. فقط می خواستم با او باشم. او در رامالله بود و من در ادینبورو. مادرش از روی حسابهای تلفن بو برد بین ما عشق هست. بعد از هر تلفن عجیب احساس میکردم خالی شدهام. بعد هم خیالات به مغزم هجوم میآورد. اگر هیچ وقت نتوانم برگردم رامالله چه؟ اگر فرماندار اسرائیل به من مجوز رفتن به رامالله را ندهد چه؟»
«جایی که خیابان نام داشت»
کتاب «جایی که خیابان نام داشت» اثر رنده عبدالفتاح و ترجمه مجتبی ساقینی است که توسط انتشارات آرما به چاپ رسیده است. این کتاب روایت دختری فلسطینی به نام حیات است که در یک ماجراجویی کودکانه همراه با دوستش به منطقه ممنوعه میرود تا آرزوی مادربزرگش را برآورده کند و بخشی از خاک شهر و دیار او را برایش بیاورد.
نویسنده کتاب به خوبی نشان میدهد که فشار روحی و روانی ناشی از جنگ، غصب و تخریب، خفقان، رعب و وحشت، آوارگی و از دست دادن عزیزان عامل رکود حیات نمیشود. تمام مشکلاتی که سر راه دختر داستان قرار میگیرد نه تنها او را از میدان به در نمیکند و از تصمیمش منصرف نمیشود بلکه اینها نیروی محرکه برای ادامه راه است.
برشی از کتاب به این شرح است: «من قدس را از دست دادم حیات. غم و اندوه به گلویم چنگ انداخته. همهاش روستا و خانهام که از سنگ آهک ساخته شده بود، جلو چشمم است. همهاش رادیویی را که پدربزرگت از بازار قدیمی شهر خرید میبینم. رادیو را توی آشپزخانه گذاشته بودم. پنجرههای قوس داری که رو به تپهها باز میشد جلوی چشمم است. هر پنجره چارچوبی سنگی داشت. میتوانم بوی درختهای یاس و بادامِ باغم را حس کنم و درختان زیتونی را که میوهاش چیده شده به یاد بیاورم… شش مایل بیشتر با قدس فاصله ندارم ولی نمیتوانم به آنجا بروم. هیچ وقت مکانی را که توی آن به دنیا آمدم و خانهای را که با لباس عروس واردش شدم نخواهم دید. درختانِ زیتونم حیات! چقدر دلم برایشان تنگ شده!… »
«زخم داوود»
کتاب «زخم داوود» نوشته سوزان الوالهوی و ترجمه فاطمه هاشمنژاد است که انتشارات آرما آن را به چاپ رسانده است. این رمان در سال ۲۰۰۹ به عنوان پرفروشترین رمان فرانسه انتخاب شده و به ۲۶ زبان زنده دنیا ترجمه شده است. این کتاب مسائل انسانی و اجتماعی را میان حوادث جنگ روایت میکند و داستان آن در رابطه با زندگی چهار نسل از یک خانواده است.
شخصیت اصلی داستان این کتاب دختری فلسطینی به نام «امل» است که در کودکی با حملات وحشیانه اسرائیل مواجه میشود و خانوادهاش را از دست میدهد. در این کتاب تاریخ فلسطین از آغاز اشغال تا زندگی در اردوگاههای آوارگان در قالب داستان ترسیم شده است. موضوع مقاومت مردم فلسطین موضوع اصلی کتاب است و انتقادهایی نیز به کمکاری جامعه عرب در مسئله فلسطین پرداخته و نویسنده از منظر جدیدی به فلسطین نگاه کرده است.
در بخشی از این کتاب آمده است: بالاخره در مِی ۱۹۴۸ انگلیسیها فلسطین را ترک کردند و صهیونیستها شروع کردند به پناهندگی دادن به هرکسی که به کشوری به نام اسرائیل معتقد بود.
عینحوض مجاور سه روستای دیگری بود که همه اشغال شده بودند. بنابراین، مردم فلسطین هم به جمع بیست هزار فلسطینی دیگری پیوستند که میخواستند در خانههایشان بمانند.
حملهها را یکی بعد از دیگری رد میکردند و تقاضای آتشبس میدادند و فقط میخواستند در خانههایشان بمانند، مثل همیشه. برای آنها که در طول تاریخ زیرسلطه اربابان زیادی بودند، رومیها، صلیبیها، عثمانیها و انگلیسیها، ملیت مفهوم چندانی نداشت. خدا و زمین و خانواده معنای زندگی آنها بود و آنچه باید از آن دفاع میکردند. بعد از هفتهها انتظار و نگرانی، بالاخره خبر آتشبس رسید و عینحوض نفس راحتی کشید. شورای بزرگان روستا تصمیم امیدوارانه و در عین حال غمانگیزی گرفته بودند که یحیی به عنوان نماینده شورا آن را اعلام کرد: «یه جشن به نشانه دوستی میگیریم و از این به بعد، شانه به شانه یهودیا زندگی میکنیم.»
انتهای پیام